Primjeri različitih profila kupaca za istu tvrtku

Vaša marketinška kampanja mora bit prilagođena Vašoj ciljanoj skupini. Neovisno o Vašoj djelatnosti izgledno je da imate kupce raznih profila. Na primjeru trgovine koja prodaje namještaj i pribore za kuću modernog dizajna pokazat ćemo u praksi različite profile njihovih kupaca.

Kupac broj 1. Bračni par koji traži namještaj za svoj stan

Tipični par u ovom primjeru ima od 30-40 godina, visokog obrazovanja u potrazi za statusnim simbolom. Supruga je ta koja bira i to na temelju estetskih vrijednosti pa joj je važno da su predmeti unikatni, jedinstveni na tržištu s mogućnošću njihovog moduliranja i koliko je brza dostava. Suprugu je bitna cijena i kvaliteta materijala, jednostavnost montaže i mogućnosti plaćanja.

Kupac broj 2. Mladi poduzetnik

Klijent ima od 25-35 godina, neoženjen i kupuje samostalno. Provjerava sve informacije na Internetu, cijena mu nije bitna, ali mu je bitna potvrdna informacija od trendsetera i magazina. Bitna mu je brzina dostave i mogućnost plaćanja usluge i montaže. Zainteresiran je za plaćanje u ratama i za uslugu dizajnerice koju mu dućan nudi. Zaintrigirao ga je podatak da slavne osobe imaju namještaj od ovog proizvođača namještaja u svom domu.

Kupac broj 3. Mlada djevojka

Prosječna osoba od 18-25 godina, studentica ili tek zaposlena osoba. Punoljetna, ali još uvijek ovisna o financijskoj pomoći roditelja. Voli puno proizvoda koji se nude ali je u potrazi sa jeftinijom varijantom pribora za kuću i želi se prijaviti na mjesečni oglasnik sa ponudama i akcijama koje tvrtka nudi.

Kao što je vidljivo iz primjera za istu tvtku namještaja imate tri tipična kupca koja se razlikuju po svojoj motivaciji za kupnju kao i financijskim mogućnostima.

Kako kreirati profil Vašeg kupca?

 

Svi posjetioci Vašeg dućana ili web stranice Neće postati Vaši kupci !!

Ukoliko postanu kupci ne znači da će imati karakteristike Vaših tipičnih kupaca

Kod opisa Vašeg tipičnog kupca pokušajte biti što detaljniji u opisu, kako biste mogli kreirati uspješnu kampanju koja se odnosi upravo na njih.

Spol

Da li su Vaši kupci pretežno osobe ženskog ili muškog spola? Iako zvuči stereotipno, muškarci i žene drukčije pristupaju kupnji, i analiziraju stvari sa različitih aspekata.

Godine

Osobe različito dolaze do informacija i procesiraju ih ovisno o godinama. Npr. osobe mlađe dobi rjeđe čitaju novine nego starije.

Edukacija

Da li su Vaši klijenti fakultetski obrazovane osobe ili ne? Da li pričaju strane jezike, putuju po svijetu, koliko su informatički pismene. Sve te karakteristike povezane su sa edukacijom!

Koji je presudan faktor za kupnju?

Kod nekih proizvoda i usluga to je jednostavno ukoliko imaju specifičnu funkcionalnost. Kod većine proizvoda i usluga to nije, pa je dobro znati da li je presudno za odluku kupca: Cijena? Kvaliteta? Dizajn? Unikatnost? Garancija? Jednostavnost? itd.

Razlog za kupnju?

Čemu Vaš proizvod ili usluga služe Vašim kupcima? Ukoliko ne znate razlog zbog koga Vaši kupci kupuju Vaš proizvod ili uslugu tj. koji problem to njima rješava, ne možete uspješno kreirati Vašu kampanju!

Kako Vaši kupci provode slobodno vrijeme? Hobiji?

Ako znate kako Vaši kupci provode svoje slobodno vrijeme i koje hobije imaju, možete to koristiti da im se još više približite u obraćanju sa prodajnim i marketinškim porukama!

Gdje još kupuju ?

Dobro je znati koju vrstu proizvoda ili usluga Vaš kupci koriste kako biste ste se mogli povezati sa tim tvrtkama i pokušate izgraditi komplementarnu kampanju. Ovaj podatak dodatno možete koristiti kako biste mogli nadograditi Vašu uslugu sa novim proizvodima ili uslugama.

Nakon što ste analizirali Vaše kupce postojeće ili buduće, imate profil Vašeg tipičnog kupca, možete krenuti u kreiranje marketinških poruka koje će se uspješno obraćati Vašim klijentima i privući ih u što Većem broju vašoj tvrtci.

 

Sretno!

Kontaktirajte nas

095-900-4087

info@tvojtim.com

 Saznajte kako Vam možemo pomoći  !

Contact Us

Privacy Preference Center

google

Internet stranica https://tvojtim.com koristi kolačiće kako bi Vam se omogućilo što bolje korisničko iskustvo.

Google Analytics